Bygget 1966

Trakteraren66
Den 5 augusti 1966 skrev Västervikstidningen:
Riksbyggens stora fastighet i kvarteret Trakteraren i närheten av Båtsmansstugona i Västervik blir klart för inflyttning till hösten. Dit flyttar kontor och 51 lägenhetsägare under loppet av några månader före årsskiftet. Kostnaderna har varit ganska stora, men endst ett tiotal av lägenheterna  är inte påtingade ännu och direktör Ville Andersson i Norrköping tror att även dessa ska få hyresgäster inom en snar framtid.

PalkranSuneEkstrand

BargningsbilBensinmacken i bakgrunden har nu ersatts med Centrumgården

Fotograf Sune Ekstrand bodde på Nygatan 11. Han förevigade pålkranarnas arbete och en incident när de fick hjälpa till att få upp en grävskopa som kommit på glid.

Olycka

Förhistorien

1929  bildades Fastighetsföreningen Eystrasalt med uteslutande frimurarebröder som delägare.

– Vid grävning i den jättegamla sjöbottnen trillade en grävmaskin ner i sin egengrävda grop, berättar Sune Ekstrand som var där med sin kamera för att dokumentera.

Han berättar vidare att det pålades runt hela grunden. Pålkranarna stod alldeles utanför huset där familjen Ekstrand bodde. Under arbetes gång skakade hela kåken. När grävmaskinen skulle bärgas användes de båda kranarna till att lyfta maskinen samtidigt som en bärgningsbil drog allt den förmådde mot Nygatan. Det var ett dramatiskt skådespel som följdes av många kan vi se på Sunes bilder.

Bakgrunden till bygget var att Riksbyggen ville bygga en större fastighet i kvarteret för att sälja bostadsrätter. De köpte upp den ena tomten efter den andra under början av 1960-talet. En av av fastighetsägarna i kvarteret var svår att få med på tåget. Frimurarna, som hade en byggnad på tomten sedan 1930, stretade emot. De var inte intresserade av att sälja. Men efter segdragna förhandlingar som tog flera år i anspråk gav Frimurarna med sig. En bidragande orsak var att det fanns ett hot om expropriation i bakgrunden. I mars 1964 nådde de fram till ett avtal om bostadsrätt som Frimurarna fann gynnsamt. 1967 kunde de flytta in i sina nya lokaler.

Källa: Frimurarsamhället i Västervik 1910–1920