Brandskyddsutredning

Brandkonsultrapporten 2022 som hemladdningsbar pdf

Två förenklade skisser som visar
placering av 13 brandsäkra dörrar

Frågor och svar på Räddningstjänsten 230214

  1. Jag som har en lägenhet med fönster mot gatan kan väl låna ut en lägenhetsnyckel till grannen som bara har fönster mot gården.
    Nej man ska inte gå ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna i lägenheten och vänta på en brandman. Han är utrustad för att röra sig i rök..
  1. Kan grannar komma överens om att ta upp en dörr mellan lägenheterna så att det går att utrymma utan att passera trapphuset?
    Utrymningsväg får inte anvisas genom annan verksamhet (som man inte har kontroll över). En dörr med tillräcklig brandklass är dyr. Vill någon att grannen ska kunna komma in när som helst?
  2. Vilka är nackdelarna med att vänta så länge som möjligt med att bygga om?
    Den påtalade risken för liv och säkerhet finns kvar tills åtgärderna vidtagits. Det blir inte billigare att vänta.
  3. Räcker våra nya rökgasluckor för tillräcklig ventilation av hiss-schaktet ? Behövs verkligen särskild ventilation i hisschakten?
    Ja luckorna måste kompletteras med rökgasfläktar för att få ut tillräckliga mängder gas.
  4. Är det samma krav på utformning av brandskydd i flerfamiljshus byggda på 60-talet som det är på nybyggnation idag?
    Nej vid nybyggnad har kraven blivit tuffare. Men fastighetsägaren är skyldig att anpassa fastigheten till Räddningstjänstens utrustning. (Det hjälper inte att bärigheten i trädgården var tillräcklig för den utrustning som Räddningstjänsten hade när huset byggdes)
  5. Kan det fungera att byta ut lägenhetsdörrarna till brandsäkra dörrar, för de som har fönster enbart mot gården?
    Naturligtvis bättre än 60-talsdörrarna men löser inte grundproblemet. Dörrbyte är en åtgärd som frivilligt kan läggas ovanpå myndighetens krav.
  6. Är evakuering via vinden ett alternativ? Vinden är indelad i brandceller med brandsäkra dörrar emellan.
    Evakuering från en brandcell får inte gå genom en annan brandcell.
  7. Om brandavskiljande väggar skall byggas i trapphusen räcker det inte på vån. 4 och 5, vån. 1-3 kommer väl räddningstjänsten åt utifrån?
    Nej alla våningsplan måste kunna evakueras med samma metod. Att byta redskap kostar onödig tidsfördröjning.
  8. Vilka krav ställs på ventilation i hissarna som inte uppfylls idag?
    Nuvarande rökgasluckor förmår inte att ta ut tillräcklig mängd luft(rök) per tidsenhet
  9. Hur ska källargången utformas för att brandsäkerhet ska uppfyllas?
    Trapphusen måste vara åtskilda av dörrar som säkert är stängda vid brand/rök.
  1. Vad innebär ett föreläggande?
    Att fastighetsägaren är skyldig att vidta begärda åtgärder. Det finns gott om vägledande domar som visar att räddningstjänsten har rätt att bli åtlydd. Fastighetsägaren kan överklaga men alla domar visar att det tar längre tid och blir dyrare.
  1. Det ryktas att föreningen hotas av ett vite om inte åtgärder görs. Hur fungerar det och vad föregår ett sådant? Vilka belopp handlar det i så fall om?
    Räddningstjänsten undviker i det längsta att utdöma vite. Storleken bestäms så att summan blir högre än vad den begärda åtgärden kostar. Räddningstjänsten önskar åtgärd – inte skadestånd
  2. Vad är det i uppgångarna som skulle kunna brinna? Huset är byggt i betong och uppgångarna innehåller inte något annat än stenmaterial? Lägenhetsdörrarna undantaget, men dessa skulle ju i så fall kunna bytas.
    Trapphusen ska naturligtvis inte innehålla något brännbart. Det som i första hand brinner är plast och trä inne i lägenheten. De nya väggarna ska hindra rökspridning i trapphusen.
  3. Varför vill inte räddningstjänsten meddela ett skriftligt beslut i frågan? Jag och många med mig tycket det är märkligt.
    Trakteraren har fått ett antal påpekanden sedan 2013. Räddningstjänsten kan hålla med om att formuleringarna borde ha gjorts tydligare tidigt.
  4. Det pratas i föreningen om att vi riskerar vite om 1,7 miljoner om vi inte nu vidtar föreslagna åtgärder.  Är det från någon i räddningstjänsten som framfört uppgiften? Om inte så vore det bra om räddningstjänsten kunde dementera.
    Se fråga 12
  5. Är det generellt samma krav på brandskyddsåtgärder oavsett byggnadsmaterial på objektet? Hade kraven varit samma om vårt hus varit uppfört med bjälklag och stomme mm i trä och inte i sten eller hade ytterligare åtgärder krävts?
    Alla krav som nu formulerats syftar i första hand till att minska rökspridning i fastigheten. Brandrök är mycket giftig och orsakar snabbt medvetslöshet. Därför ska man stanna i sin lägenhet (om det brinner någon annanstans) och invänta rökdykare.
  6. Gången i källaren är lång och inte uppdelad. Hur långt kommer vi i brandskyddet om avskiljande väggar i rätt material monteras mellan uppgångarna till de olika trapporna?
    En nödvändig men inte tillräcklig åtgård. Se fråga 13
  7. Det finns hissar i huset. Vad krävs enl. räddningstjänsten för åtgärder på grund av dessa hissar när det gäller brandskyddet i de aktuella trappuppgångarna?
    Hissen och trapporna i samma uppgång tillhör samma brändcell och måste få en brandgasfläkt.
  8. Kan ni avslutningsvis upplysa mötesdeltagarna om den formella handläggningen av ärendet om föreningen avvaktar med åtgärder. Jag tänker på beslutsprocessen i stort inkl viteshandläggningen.
    Peter Helge svarar så här: Enkelt är ju processen nu följande:
  • Ni måste ganska snart i tiden ta ett beslut om ni tänker genomföra åtgärderna (senast under våren)
  • Om ni beslutar om att genomföra åtgärderna så nöjer vi oss med det och bevakar bara att de genomförs enligt er tidsplan.
  • Om ni tar beslut om att inte genomföra åtgärderna på stämman.
  • Då kommer vi att genomföra en tillsyn ganska snart där ni då kommer få ett föreläggande med tid på er att genomföra åtgärder, ev annars vite.
  • Ni har då möjlighet att överklaga till tredje part/MSB som granskar ärendet och tittar på andra liknande fall i Sverige och tar beslut om Trakteraren eller vi på räddningstjänsten har ”rätt”.
  • Om Räddningstjänsten har rätt kan eventuellt Vite tilldelas er. Vitesbelopp ska alltid vara större än vad åtgärderna kostar att genomföra.

…………………………………………………………………………………………………………………………………


……………………..